Ambassade van België in Servië

België in Servië

Welkom op de website van de Ambassade van België in Belgrado

 

 

Coronavirus en heropening van de grenzen

UPDATE 10/09/2021:

Montenegro en Servië werden verwijderd van de witte lijst van de Europese Unie. Als gevolg daarvan moeten Montenegrijnse en Servische ingezetenen (zonder erkend vaccinatiecertificaat, zie infra) opnieuw een ‘essentiële' reden hebben om naar België te reizen. Het desbetreffend certificaat, dat bij de Belgische Ambassade dient aangevraagd te worden, wordt bijgevolg terug geherintroduceerd voor Montenegrijnse en Servische ingezetenen zonder residentie in België/EU.

U moet nog steeds het Passenger Locator Form (PLF) invullen, 48 uur voor uw aankomst in België, zelfs al bent u gevaccineerd.

Als u over een vaccinatiecertificaat beschikt, dan heeft u geen ‘essentiële reden’ nodig om naar België te reizen noch een ‘essentiële-reiscertificaat’. U zal getest moeten worden op dag 1 of 2 na uw aankomst en in quarantaine gaan tot u een negatief testresultaat krijgt.

Als u geen vaccinatiecertificaat heeft:

  • Dient u een ‘essentiële-reiscertificaat’ voor te leggen.
  • Dient u een PCR-test af te nemen maximaal 72 uur voor uw aankomst in België. Deze test moet negatief zijn.
  • Bij aankomst in België moet u 10 dagen in quarantaine gaan met een test op dag 1 en 7.
  • De quarantaine kan ingekort wanneer u een negatief resultaat krijgt voor de test op dag 7.

 
Belangrijk:
sinds 01/09/21 erkent België sommige buitenlandse vaccinatiecertificaten, met inbegrip van de Servische en Montenegrijnse als die vaccinatie aanvaard is door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (Astra Zeneca, Pfizer/Biontech, Moderna, Janssen) of Covishield en indien uw tweede en laatste inspuiting ten minste twee weken oud is.

Alle relevante reisinformatie is beschikbaar op https://www.info-coronavirus.be/en/travels

Consulteer hier de site met de kleurcode voor uw land: info-coronavirus.be/nl/kleurcodes-per-land/

 
COVID-vaccinatiecertificaten

Belgen die gevaccineerd werden in Servië of Montenegro kunnen op hun verzoek hun vaccinatie laten registreren in de Belgische vaccinnetdatabase. Dit moeten ze vragen aan hun huisarts in België. Indien de Belg op basis van de data in vaccinnet volledig gevaccineerd is met een door het Europees Geneesmiddelenagentschap erkend vaccin, kan deze een EU vaccinatiecertificaat bekomen.

Voor meer informatie in verband met visa, klik hier.

 

Nieuws

20 jan

Vandaag 20 januari neemt Dorien Nijs de trein naar Straatsburg en het Europees Parlement om er de Belgische aanbevelingen toe te lichten tijdens de plenaire vergadering van de Conferentie van de toekomst van Europa (21 en 22 januari). Sophie Wilmès zal, in haar hoedanigheid van minister van Europese Zaken, vanochtend aanwezig zijn op het station Brussel-Zuid om Dorien steun te betuigen en veel succes te wensen.

24 dec

Verklaring door België, Canada, Denemarken, Duitsland, Estland, Frankrijk, Italië, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Portugal, Roemenië, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden.

17 dec

In het licht van zijn koloniale verleden in Centraal-Afrika heeft België zich ingeschreven in een noodzakelijk parcours van onderzoek, waarheid en herinnering. Het onderzoek naar de segregatie van metissen uit de periode van de Belgische kolonisatie in het kader van de uitvoering van de parlementaire 'Metis'-Resolutie gebeurt in twee fasen.

10 dec

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Mensenrechten herhalen vice-eerste minister en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès en minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir dat België zich inzet voor de bescherming en bevordering van alle mensenrechten voor iedereen.

06 dec

Vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès heeft besloten een vrijwillige bijdrage van 400.000 euro toe te kennen aan de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) voor een programma ter bestrijding van illegale wapenhandel in Noord-Macedonië. Illegale wapenhandel vanuit de Balkan blijft voor België een belangrijk punt van bezorgdheid inzake het waarborgen van de veiligheid in Europa en de regio.