Ambassade van België in Servië

België in Servië

Welkom op de website van de Ambassade van België in Belgrado

 

 

Coronavirus en heropening van de grenzen

UPDATE 10/09/2021:

Montenegro en Servië werden verwijderd van de witte lijst van de Europese Unie. Als gevolg daarvan moeten Montenegrijnse en Servische ingezetenen (zonder erkend vaccinatiecertificaat, zie infra) opnieuw een ‘essentiële' reden hebben om naar België te reizen. Het desbetreffend certificaat, dat bij de Belgische Ambassade dient aangevraagd te worden, wordt bijgevolg terug geherintroduceerd voor Montenegrijnse en Servische ingezetenen zonder residentie in België/EU.

U moet nog steeds het Passenger Locator Form (PLF) invullen, 48 uur voor uw aankomst in België, zelfs al bent u gevaccineerd.

Als u over een vaccinatiecertificaat beschikt, dan heeft u geen ‘essentiële reden’ nodig om naar België te reizen noch een ‘essentiële-reiscertificaat’. U zal getest moeten worden op dag 1 of 2 na uw aankomst en in quarantaine gaan tot u een negatief testresultaat krijgt.

Als u geen vaccinatiecertificaat heeft:

  • Dient u een ‘essentiële-reiscertificaat’ voor te leggen.
  • Dient u een PCR-test af te nemen maximaal 72 uur voor uw aankomst in België. Deze test moet negatief zijn.
  • Bij aankomst in België moet u 10 dagen in quarantaine gaan met een test op dag 1 en 7.
  • De quarantaine kan ingekort wanneer u een negatief resultaat krijgt voor de test op dag 7.

 
Belangrijk:
sinds 01/09/21 erkent België sommige buitenlandse vaccinatiecertificaten, met inbegrip van de Servische en Montenegrijnse als die vaccinatie aanvaard is door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (Astra Zeneca, Pfizer/Biontech, Moderna, Janssen) of Covishield en indien uw tweede en laatste inspuiting ten minste twee weken oud is.

Alle relevante reisinformatie is beschikbaar op https://www.info-coronavirus.be/en/travels

Consulteer hier de site met de kleurcode voor uw land: info-coronavirus.be/nl/kleurcodes-per-land/

 
COVID-vaccinatiecertificaten

Belgen die gevaccineerd werden in Servië of Montenegro kunnen op hun verzoek hun vaccinatie laten registreren in de Belgische vaccinnetdatabase. Dit moeten ze vragen aan hun huisarts in België. Indien de Belg op basis van de data in vaccinnet volledig gevaccineerd is met een door het Europees Geneesmiddelenagentschap erkend vaccin, kan deze een EU vaccinatiecertificaat bekomen.

Voor meer informatie in verband met visa, klik hier.

 

Nieuws

13 okt

Op maandag 11 en dinsdag 12 oktober nam België, samen met negen andere lidstaten en de Europese Commissie, deel aan een zitting van het Hof van Justitie van de Europese Unie (HJEU) om het Europees Parlement en de Raad van de EU te steunen bij hun verdediging van het conditionaliteitsmechanisme voor de Rechtsstaat. Dit mechanisme wordt door Polen en Hongarije aangevochten voor het HJEU.

10 okt

Ter gelegenheid van de 19de Europese en Werelddag tegen de doodstraf, herhaalt vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès dat België zich blijft inzetten voor de universele afschaffing van de doodstraf.

08 okt

Vandaag, vrijdag 8 oktober, gaf vice-eersteminister en minister voor Europese Zaken Sophie Wilmès in aanwezigheid van Europees Commissaris Didier Reynders het startschot voor het Belgische deel van de Conferentie over de Toekomst van Europa (COFEU) – een reeks Belgische evenementen die het hele najaar zullen plaatsvinden.

05 okt

Net zoals in 2019 en in 2020, kent België ook dit jaar opnieuw 2 miljoen euro toe aan de VN Ontmijningsdienst (UNMAS) voor zijn activiteiten in Irak en Syrië. Deze middelen werden de voorbije jaren gebruikt voor onder meer mijnopruiming, risico-educatie en slachtofferhulp en dragen zo bij aan het verlichten van de noden van de burgerbevolking. In Irak werd bijvoorbeeld mede dankzij onze bijdrage ingezet op gemengde ontmijningsteams, met vrouwen en mannen.

04 okt

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel Sophie Wilmès is tevreden dat België 1.607.508 euro toekent aan het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) voor de preventie van nucleaire proliferatie en de versterking van de civiele nucleaire samenwerking.