Ambassade van België in Servië
Home Naar België komen Visum voor België Visumvrij reizen voor Serviërs en Montenegrijnen

Visumvrij reizen voor Serviërs en Montenegrijnen

Op 30 november 2009 adopteerde de Raad een amendement op verordening (EC) 539/2001. Hierbij werd de visaplicht voor ingezetenen van FYROM, Montenegro en Servië opgeheven en dit voor een kort verblijf in de Schengen zone, bestaande uit 25 EU lidstaten (het Verenigd Koninkrijk en Ierland maken geen deel uit van Schengen) en de geassocieerde landen; IJsland Noorwegen en Zwitserland.

Vanaf 19 december 2009 kunnen ingezeten van FYROM, Montenegro en Servië, indien ze beschikken over een biometrisch paspoort, zonder een Schengen visa reizen. Het visavrij reizen omvat reizen van korte duur tot 90 dagen voor elke periode van zes maanden met een zakelijk, toeristisch of educatief doel. Het visa vrij regime laat niet toe om te verblijven of the werken in de EU. Voor studies van langere duur dan 90 dagen, is een visa en verblijfsvergunning vereist.

Deze nieuwe regels gelden niet voor Servische burgers die een biometrisch paspoort hebben dat is uitgevaardigd door “Koordinaciona Uprava” (Coordination Directorate) in Belgrado voor personen die in Kosovo verblijven onder VNVRR (UNSCR) 1244/99. Houders van deze paspoorten dienen over een geldig Schengen visa te beschikken bij afreis naar de Schengen zone.

Klik hier om een antwoord te vinden op Vaak Gestelde Vragen in verband met visa vrij reizen van burgers van Servië en Montenegro naar de Schengen zone.

Voor praktische informatie in het Servisch over visa vrij reizen, klik hier.